Milí výrobcovia a priatelia našich domácich syrárskych špecialít,
dovoľujeme si Vám ponúknuť bližšie informácie o problematike výroby
našich syrárskych špecialít, ktoré boli publikované v rôznych
našich časopisoch. Naše Slovenské syrárske špeciality majú veľmi
dlhú tradíciu a je potrebné si udržiavať tieto tradície a neustále
ich zveľaďovať, t. j. udržiavať a zlepšovať ich kvalitu i
rozširovať sortiment samotných syrov. Však práve tieto špeciality
môžu byť i jedným zo Vašich zdrojov príjmov, prispejú pritom aj k
obohateniu svojho regiónu, pomôžu agroturistike a určite i výrobcom
urobia radosť. Medzi naše syrárske špeciality možno zaradiť najmä
našu bryndzu, oštiepok a parenice No tých tradičných výrobkov najmä
z ovčieho mlieka bola celá rada. V minulosti to boli najmä tvrdšie
zrejúce syry ako napr. i pôvodná tvrdá bryndza, a celá rada
polotvrdých syrov ako Klenovecký syrec, Karpatský syr, Toporecký,
atď., ale i srvátkový syr Urda, a veľmi obľúbená bola a je i
samotná žinčica. Do týchto špecialít sa postupne zaradili i mnohé
čerstvé mäkké syry pod rôznymi názvami. Do syrárskych špecialít
možno zaradiť i kozie syry, ktoré si získavajú čoraz väčšiu obľubu
a raritou sú i krásne tzv. figurálne syry z pareného cesta a
vytvarované do krásnych figúr, alebo syrových tort. Takéto syrárske
špeciality sa prevažne robia na menších syrárňach, alebo farmách a
salašoch a to nielen z ovčieho, ale i z kozieho a kravského mlieka.
V tejto publikácii sú príspevky, ktoré dopĺňajú technológiu výroby
Slovenských syrárskych špecialít z knižnej publikácii „Výroba
syrov“ a sú tam aktuálne informácie zo života najmä na ovčích
farmách a prevádzkach. Tieto informácie sú dôležité pre prax a sú
tam naznačené problémy a ich riešenia. Veríme, že môžu pomôcť našim
malým spracovateľom sa lepšie zorientovať a pomôže im to pri ďalšej
práci. Taktiež dúfame, že sa nám spoločne podarí postupne získať
väčšie spoločenské uznanie i aj aktívnejšiu pomoc riadiacich
orgánov.
Harvardský ikonograf profesor Robert Langdon príde do
Guggenheimovho múzea moderného umenia v Bilbau, aby sa zúčastnil na
odhalení objavu, ktorý „naveky zmení tvár vedy“. Podujatie
usporiadal štyridsaťročný miliardár a futurista Edmond Kirsch,
ktorý sa vďaka svojim ohurujúcim ultramoderným vynálezom a odvážnym
predpovediam preslávil po celom svete. Kirsch, ktorý pred dvoma
desaťročiami patril k prvým Langdonovým študentom na Harvarde, sa
chystá zverejniť prelomový vedecký objav, ktorý zodpovie dve zo
základných otázok ľudskej existencie. Langdona a stovky hostí
uchváti originálna prezentácia, oveľa kontroverznejšia, ako Langdon
čakal. Dokonale zorganizovaný večer sa však v okamihu zmení na
chaos a hrozí, že Kirschov vzácny objav sa navždy stratí. Langdon
sa ocitne v bezprostrednom ohrození a musí z Bilbaa utiecť.
Sprevádza ho Ambra Vidalová, elegantná riaditeľka múzea, ktorá
Kirschovi pomohla provokatívny večer pripraviť. Vydajú sa do
Barcelony, aby našli záhadné heslo, ktorým odhalia Kirschovo
tajomstvo. Pri pátraní v temných vodách utajených dejín a
radikálneho náboženstva sa Langdon s Vidalovou musia skrývať pred
nepriateľom, ktorého všadeprítomná moc zjavne pramení v španielskom
kráľovskom paláci a ktorý sa nezastaví pred ničím, aby Edmonda
Kirscha umlčal. Na ceste vyznačenej moderným umením a tajuplnými
symbolmi odhalia Langdon a Vidalová stopy, ktoré ich nakoniec
dovedú až ku Kirschovmu nečakanému objavu... a šokujúcej pravde, čo
nám tak dlho unikala.
Stále hľadáte nejaké knihy on-line a už Vás nebaví prechádzať všetky e-shopy?
Nájdite všetky knihy, ktoré si chcete kúpiť. Pridajte si ich do košíka a nechajte nás, aby sme porovnali ceny a dostupnosť e-shopov s knihami a zobrazili Vám tie najvýhodnejšie ponuky!
Potom už stačí len prejsť do vybraného e-shopu a knihy si objednať...