Milí výrobcovia a priatelia našich domácich syrárskych špecialít,
dovoľujeme si Vám ponúknuť bližšie informácie o problematike výroby
našich syrárskych špecialít, ktoré boli publikované v rôznych
našich časopisoch. Naše Slovenské syrárske špeciality majú veľmi
dlhú tradíciu a je potrebné si udržiavať tieto tradície a neustále
ich zveľaďovať, t. j. udržiavať a zlepšovať ich kvalitu i
rozširovať sortiment samotných syrov. Však práve tieto špeciality
môžu byť i jedným zo Vašich zdrojov príjmov, prispejú pritom aj k
obohateniu svojho regiónu, pomôžu agroturistike a určite i výrobcom
urobia radosť. Medzi naše syrárske špeciality možno zaradiť najmä
našu bryndzu, oštiepok a parenice No tých tradičných výrobkov najmä
z ovčieho mlieka bola celá rada. V minulosti to boli najmä tvrdšie
zrejúce syry ako napr. i pôvodná tvrdá bryndza, a celá rada
polotvrdých syrov ako Klenovecký syrec, Karpatský syr, Toporecký,
atď., ale i srvátkový syr Urda, a veľmi obľúbená bola a je i
samotná žinčica. Do týchto špecialít sa postupne zaradili i mnohé
čerstvé mäkké syry pod rôznymi názvami. Do syrárskych špecialít
možno zaradiť i kozie syry, ktoré si získavajú čoraz väčšiu obľubu
a raritou sú i krásne tzv. figurálne syry z pareného cesta a
vytvarované do krásnych figúr, alebo syrových tort. Takéto syrárske
špeciality sa prevažne robia na menších syrárňach, alebo farmách a
salašoch a to nielen z ovčieho, ale i z kozieho a kravského mlieka.
V tejto publikácii sú príspevky, ktoré dopĺňajú technológiu výroby
Slovenských syrárskych špecialít z knižnej publikácii „Výroba
syrov“ a sú tam aktuálne informácie zo života najmä na ovčích
farmách a prevádzkach. Tieto informácie sú dôležité pre prax a sú
tam naznačené problémy a ich riešenia. Veríme, že môžu pomôcť našim
malým spracovateľom sa lepšie zorientovať a pomôže im to pri ďalšej
práci. Taktiež dúfame, že sa nám spoločne podarí postupne získať
väčšie spoločenské uznanie i aj aktívnejšiu pomoc riadiacich
orgánov.
V treťom diely série OUTLANDER sa dozvedáme, že Jamiemu Fraserovi
sa ani pri všetkej snahe nepodarilo zahynúť na bojisku pri
Cullodene. Nie je z toho nadšený. V dvadsiatom storočí je Claire
síce šokovaná z odhalenia, že Jamie prežil, ale rovnako je aj
nadšená. Spoznávame Jamieho príbeh, ako postupne plynie, keď sa
pokúša pozliepať život z čiastočiek svojej duše aj svojej krajiny,
ktoré zostali, a z Clairinho krátkeho opisu spoznáme uplynulých
dvadsať rokov po tom, čo ho opustila v Cullodene. Roger MacKenzie a
Brianna (Clairina a Jamieho dcéra) si k sebe nachádzajú cestu počas
spoločného pátrania útržkami minulosti a tvrdošijne hľadajú stopy
po Jamiem Fraserovi. Dokážu ho nájsť? A ak sa im to podarí, vráti
sa Claire k nemu? A ak sa vráti... čo bude potom? Úprimne? Asi by
bolo jednoduchšie opísať, čo sa nestalo, ako to, čo sa stalo.
Príbeh plynie od duchov Samhainu v Škótskej Vysočine až k uliciam a
nevestincom Edinburghu, k šírošírym diaľavám na mori a
dobrodružstvám v Západnej Indii. Kníhtlač, vlastizrada, vražda,
vúdú, čínsky fetišizmus nôh, únos, korytnačia polievka a mnoho
iného. Ale za tým všetkým stojí jediná Jamieho otázka: „Sassenach,
prijmeš ma takého, aký som, a riskneš všetko pre muža, ktorého si
kedysi poznala?“
Stále hľadáte nejaké knihy on-line a už Vás nebaví prechádzať všetky e-shopy?
Nájdite všetky knihy, ktoré si chcete kúpiť. Pridajte si ich do košíka a nechajte nás, aby sme porovnali ceny a dostupnosť e-shopov s knihami a zobrazili Vám tie najvýhodnejšie ponuky!
Potom už stačí len prejsť do vybraného e-shopu a knihy si objednať...