Pečieme s Balansom
Knihu kúpite v
1 e-shope
od
13,35 €
Knihyprekazdeho.sk
13,35 €
Skladom
(dodanie do 3 dní)
Krátky popis
Pečieme s balansom je kniha plná sladkostí, ktoré potešia chuť aj
telo. Autorka Katarína Olejárová, dlhoročná šéfredaktorka mesačníka
Balans, prináša svoje najobľúbenejšie recepty na ovocné a
zeleninové koláče – mnohé z nich vznikli práve v rámci tohto
magazínu. Koláče sú jednoduché na prípravu, šťavnaté, nadýchané a
pripravené z kvalitných ingrediencií, ktoré v sebe spájajú zdravie
a výnimočnú chuť. Kniha ponúka aj množstvo praktických tipov, ako
piecť zdravšie bez kompromisov. Všetko je o rovnováhe – medzi
sladkým pôžitkom, výživnými surovinami a radosťou z pečenia.
Objavte inšpiratívne recepty, ktoré do vašej kuchyne prinesú farbu,
energiu a dobrý pocit. Ukážka: Obrátené koláče Otočené hore nohami
Obrátené koláče sú dôkazom toho, že niekedy stačí malý trik na to,
aby sa obyčajné suroviny premenili na dezert plný elegancie a
chuti. Tajomstvo ich výnimočnosti spočíva v spôsobe pečenia –
ovocie sa ukladá na dno formy, posype cukrom alebo zaleje maslovým
karamelom, a až potom sa pridáva cesto. Po upečení prichádza ten
najlepší moment: koláč sa vyklopí a na vrchu sa odhalí zlatistá,
lesklá vrstva šťavnatej ovocnej dobroty. Práve karamelizácia ovocia
dodáva týmto koláčom jedinečnú chuťovú hĺbku. Cukor sa počas
pečenia pomaly topí, mieša s ovocnou šťavou a vytvára sirupovú
polevu, ktorá jemne vsiakne do cesta. Jablká sa premenia na mäkké,
voňavé plátky obalené v jantárovom sirupe, slivky získajú hlbokú,
takmer medovinovú sladkosť a ananás sa prepojí s maslovým karamelom
do exotickej harmónie chutí. Každý druh ovocia prináša svoj vlastný
charakter a prekvapivé kombinácie môžu z obyčajného koláča urobiť
skutočné umelecké dielo. V tejto kapitole nájdete recepty na
klasické aj netradičné obrátené koláče, naučíte sa triky, ako
dosiahnuť dokonalú karamelizáciu, a objavíte, aké ovocné kombinácie
fungujú najlepšie. Pripravte sa na chvíle plné vôní, farieb a
neodolateľne lepkavých ovocných kúskov! Korenený hruškový koláč Čas
prípravy: 60 minút Na 12 porcií Na karamel: 60 g datľového sirupu
45 ml pomarančovej šťavy 60 g krupicového cukru 30 g masla Na
cesto: 4 hrušky 4 vajcia 200 g krupicového cukru 200 ml rastlinného
oleja 195 g hladkej múky 10 g kypriaceho prášku štipku soli 5 g
mletého kardamómu 100 g vlašských orechov 1. Datľový sirup,
pomarančovú šťavu, cukor a maslo dáme do hrnca a varíme pri stálom
miešaní na miernom ohni asi 5 minút. Necháme vychladnúť. 2. Karamel
nalejeme do formy (24 cm) vyloženej papierom na pečenie a necháme
vychladnúť. Medzitým ošúpeme hrušky. Hrušky rozpolíme a vyrežeme
jadrovníky. 3. Hrušky rozložíme do formy rezom dole. Vajcia
vyšľaháme s cukrom a prišľaháme olej. Múku zmiešame s kypriacim
práškom, soľou, kardamómom a najemno nasekanými orechmi. 4. Zmes
vmiešame do cesta, ktoré nalejeme na hrušky a pečieme pri 180 °C
asi 45 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť, obrátime ho a
vyberieme z formy.