Stravovanie a gastronómia definujú nielen nás, ale aj celé štáty,
regióny, náboženské a filozofické skupiny. Menia sa naše
stravovacie návyky, uvedomujeme si spoločenskú zodpovednosť a
tradíciu ozvláštňujeme aj novými technikami a surovinami. V
najnovšom čísle štvrťročníka Príbehy 20. storočia sme sa pozreli na
to, ako jedlo vytvára identitu rôznych skupín, ako nás
charakterizuje a aký vplyv má na dejiny – tie veľké aj malé.
Prinášame pohľady na to, ako sa jedlo ľahko môže stať nátlakovým
nástrojom, ako dokáže meniť rozhodnutia aj ako vytvára okolo seba
mýty. V časopise nájdete aj tieto texty: • Rozhovor s mladým
šéfkuchárom Pavlom Sekerkom, ktorý pôsobil v parížskej michelinskej
reštaurácii. • Odborný pohľad etnologičky Rastislavy Stoličnej na
to, či sú bryndzové halušky naozaj našim tradičným národným jedlom.
• Kritický komentár o tom, či sme skutočne pohostinný národ od
publicistu Sama Marca či úvahu Zuzany Szatmáry o vzťahu k vareniu a
úcte k tradíciám. • Texty o zodpovednom stravovaní, počiatkoch
vegánskeho aktivizmu na Slovensku a dôležitosti využívania
lokálnych surovín. • Popkultúrny pohľad na jedlo vo filmoch aj na
divadelných doskách od Juraja Malíčka a Lenky Dzadíkovej. • Príbehy
o tom, ako dokáže gastronómia meniť dejiny – či už v príbehoch
pamätníkov, ktorých neľahký osud bol zviazaný aj s varením či
jedlom alebo v ukážke z knihy reportéra Witolda Szablowského Ako
nakŕmiť diktátora o tom, že aj dobré jedlo dokáže zachraňovať
životy nevinných.
Vývoj ceny
Aktuálna Ø cena knihy Príbehy 20. storočia - Identita na tanieri je 5,70 €
Rímska ríša sa na vrchole svojho rozmachu dostávala do čoraz
búrlivejších pomerov, keď bola napádaná rôznymi kmeňmi spoza
vonkajších hraníc ríše a zároveň v jej vnútri vznikali rozpory
medzi samotnými Rimanmi. Marcus Aurelius sa stal cisárom práve v
takýchto pohnutých časoch. Väčšiu časť svojej vlády bol nútený
prežiť medzi vojskom v odľahlých častiach ríše v bojoch za
zachovanie jej celistvosti a v snahe usporiadať pomery po často
vznikajúcich rozbrojoch. Životné skúsenosti počas mnohých takto
prežitých rokov mu umožnili, aby si v neskoršom čase svojho života
vytvoril ucelený pohľad na ľudské bytie a strasti s ním spojené. Je
známy ako cisár, ktorý sa výrazne zaujímal o filozofiu, o poznanie
ľudskej duše, pričom bol silným zástancom stoicizmu. Marca Aurelia
preslávila jednak jeho výnimočná schopnosť udržiavať i počas
problematických pomerov celistvosť ríše a riešiť zložité problémy,
a tiež jeho filozofické dielo Myšlienky k sebe samému. Dielo
napísal v posledných rokoch svojho života a začal ho písať na území
Kvádov pri Hrone, teda na území dnešného Slovenska. V Myšlienkach
zhŕňa svoje životné skúsenosti a s umiernenosťou sa ponára do úvah
o podstate sveta a o jeho princípoch. Okrem vlastných názorov
uvádza i množstvo myšlienok iných autorov, čo svedčí o jeho
mimoriadne vysokej vzdelanosti. Myšlienky Marca Aurelia sú veľmi
pôsobivé a je z nich zrejmé, že ich autor bol znamenitý muž, ktorý
sa obdivuhodným spôsobom dokázal zamýšľať nad ľudskou existenciou.
Publikáciu dopĺňa úvodná štúdia Miloslava Okála Život a dielo Marca
Aurelia.
Stále hľadáte nejaké knihy on-line a už Vás nebaví prechádzať všetky e-shopy?
Nájdite všetky knihy, ktoré si chcete kúpiť. Pridajte si ich do košíka a nechajte nás, aby sme porovnali ceny a dostupnosť e-shopov s knihami a zobrazili Vám tie najvýhodnejšie ponuky!
Potom už stačí len prejsť do vybraného e-shopu a knihy si objednať...